alpinorestaurant.pl

Restauracja chinska

Restauracja chinska

Kuchnia chińska jest to jedna z najbardziej charakterystycznych rodzajów kuchni światowych, która zaliczana jest do kuchni orientalnej. Musimy pamiętać, że Azja jest najliczniejszym kontynentem, stąd też nie ma możliwości aby tak liczny naród nie wpływał w jakikolwiek sposób na nasze funkcjonowanie. Jedną z form przejawu tego wydźwięku okazuje się właśnie gastronomia specyficzna dla Państwa Środka. Warto wiedzieć, że jest to restauracja, która opiera się przede wszystkim na zestawieniu mocnej pikanterii z przeróżnymi, często oryginalnymi rodzajami mięs. Warto wspomnieć także o tym, że kuchnia chińska i zarazem restauracje serwujące jej specjały bazują na kilku podstawowych składnikach żywnościowych, bez jakich kuchni tu charakteryzowanej nie można byłoby sobie wyobrazić.

I tak za wręcz niezbędne uznaje się przede wszystkim suszone papryczki chilli. Są one warzywem wykorzystywanym w całości, zarówno sam trzon, jak i także nasiona. Później, gdy zostanie ususzone zostanie pokruszone. Następny wartościowy składnik to ocet ryżowy a więc inaczej ocet ciemny, który jest mocny i wyrazisty w swym zarówno posmaku, jak i aromacie, nie każdemu może odpowiadać, ale jest w restauracjach podających oryginalne potrawy chińskie naprawdę bardzo popularny.

Do tego warto wspomnieć również o oleju z orzechów ziemnych. Jest to zarówno idealny produkt do smażenia oraz podgrzewania. Dzięki temu składnikowi w kuchni można przyrządzać dania na bardzo wysokich temperaturach. Jednocześnie nie są niszczone pozytywne wartości tych produktów spożywczych. Ich jakość zostaje nienaruszona. Warto zwracać uwagę i pytać obsługę lokali gastronomicznym w stylu chińskim, do których się udajemy na czym przyrządzane są potrawy uwzględnione w karcie menu. Co więcej należy też wspomnieć o winie ryżowym, to jest winie, który ma niewielką zawartość alkoholu. Do tego należy wspomnieć również o sosie ostrygowym, jaki jest podstawowym dodatkiem, zamiast solid, bowiem sam w sobie jest mocno słony.

Olej chilli natomiast jest robiony z dodatkiem z suszonych papryczek. Ocet jasny z kolei czyli ryżowy ma z kolei słodkawy posmak. Pieprz syczuański natomiast jest bardzo pospolity w kuchni Państwa Środka, ponieważ jest elementem przyprawy pięciu smaków. Ma nieco czerwone ziarna, są one suszone. Odznacza się dużą pikanterią. To typowo orientalna przyprawa.

– autor artykułu