alpinorestaurant.pl

Restauracja francuska

Restauracja francuska

Restauracja francuska

Restauracja francuska jest to jedna z najpopularniejszych kuchni, która uchodzi za najbardziej wyrafinowaną kuchnię świata. Jest pełna wysokiej jakości specjałów oraz uchodzi za ekskluzywną kuchnię haute cuisinie. Do tego mowa także o nieco lżejszych przysmakach, jakie są wykwintnymi ale nie tak specyficznymi rarytasami. Jest to tzw. nouvelle cuisine. Do podstawowych rodzajów dań zalicza się między innymi zupę cebulową, escargots, ślimaki, żabie udka oraz crème brulle. Ponadto warto wspomnieć także o wysokiej kuchni, jaka jest typowa dla kulinariów francuskich. Potrawy francuskie dzielone są na różnorodne rodzaje, w zależności generalnie od tego jakie jest terytorium.

I tak jeżeli mowa o historii kuchni, to najbardziej popularna stała się ona na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego stulecia. Wtedy zaczęły powstawać pierwsze francuskie restauracje, w jakich dominowały rozliczne suflety, omlety, sosy i dodatki. Dzięki Francji znamy w ogóle majonez oraz bulion i sos beszamelowy. Warto też wspomnieć o regionie zachodnim oraz północno-zachodnim.

Tam pojawiło się danie potjevlesh, które wzorowane jest na gulaszu robionym z aż czterech różnych rodzajów mięsa. Dodatkowo mowa też o kiełbasie Andouilette. Ma ona dodatek w postaci pieprza oraz przypraw i cebuli. W Bretanii natomiast dominują świeże ryby oraz homary, które pojawiły się na kontynencie europejskim właśnie za sprawą kulinariów.

– autor artykułu